- Alegerea materialelor din care urmeaza a fi realizata mobila la comanda este primul si cel mai important pas atunci cand apelezi la o firma specializata pentru productia de mobilier.
- Mobila la comanda, cu design modern, este cel mai adesea executata din PAL sau MDF, de aceea ne vom concentra atentia asupra acestor materiale si a derivatelor lor.
PAL-ul (placi aglomerate de lemn) este compus din aschii din lemn tocate marunt, amestecate cu clei sau rasini sintetice, presate la cald. Stratul interior al panourilor astfel realizate contine particule grosiere, in timp ce straturile exterioare sunt netede, compuse din particule mai fine. PAL-ul se poate finisa cu o pelicula de melamina, furnir sau diverse lacuri.
Avantaje Pal
- cost scazut spre deosebire de alte materiale: MDF, lemn masiv;
- gama variata de culori si texturi;
- prelucrare relativ usoara, timp de executie mai redus;
- potrivit pentru mobila la comanda: placari pereti, mobilier dressing, living, dormitor, dulapuri, inclusiv bucatarii (cu conditia sa nu existe umiditate mare), spatii comerciale, birouri ,riflaje.
- rezistenta la impact cu obiecte mai mare.
Dezavantaje:
- sensibilitate la umiditate;
- durata de viata mai scurta decat MDF-ul.
MDF-ul (fibra de densitate medie) se fabrica in acelasi mod ca si PAL-ul, cu diferenta ca lemnul compozit este maruntit mult mai fin inainte de presare. MDF-ul are o densitate mai mare decat PAL-ul si o suprafata mult mai fina ce il face prelucrabil pe suprafata.
In cazul MDF-ului, marginile fronturilor pot fi rotunjite, eliminand astfel necesitatea aplicarii cantului. Lipsa acestuia confera un aspect mult mai elegant. Suprafata dura si fina permite, de asemenea, decuparea in relief a diferitor modele pe fronturi, care poarta denumirea tehnica de frezari. Cu ajutorul frezarilor se poate imita stilul clasic al mobilierului realizat din lemn masiv. In acest caz, avantajele in favoarea MDF-ului sunt date de pretul redus si proprietatile materialului care nu se dilata/contracta precum lemnul.
Ca si finisaje MDF-ul poate fi vopsit in orice culoare din paletarul RAL sau ICA in varianta mata, lucioasa sau semi-lucioasa.
Avantajele MDF-ului
- Rezistență bună la temperaturi înalte și umiditate;
- Eventualele deteriorări ale suprafeței pot fi reparate. Se poate revopsi în cazul în care suprafața a fost deteriorată;
- Este ușor de întreținut și curățat. Petele de grăsime se curăță ușor, folosind substanțe chimice diluate de uz casnic;
- Este ecologic datorită faptului că nu se aplică rășini fenolice și epoxidice, care pot provoca daune sănătății;
- Este caracterizat printr-o rezistență ridicată la microorganisme, aspect foarte important pentru familiile cu copii mici;
- Oferă posibilitatea obținerii unor finisaje variate, mate sau lucioase;
- Poate fi realizat cu diverse frezări dând un efect aparte mobilierului.
Dezavantajele MDF-ului:
- Prețul mai ridicat
- Timpul mai îndelungat pentru obținerea produsului finit
- Rezistenta la impact cu obiecte mai redusa.