Hota potrivită pentru Bucătăria ta

Blog Holz Artikel

Gătiti mai relaxati, cu hota potrivită 

Oricine gătește regulat în propria bucătărie, are cu siguranță nevoie de o hotă. Mirosurile intense de la gătit și depunerile de grăsime de pe mobilier și mobilier pot fi prevenite cu o hotă de aspirație adecvată. Există acum numeroase modele care diferă, printre altele, prin preț, consum de energie și funcționalitate. În acest articol vei afla ce tipuri de hote extractoare există, la ce ar trebui să fii atent la cumpărare și care ți se potrivește cel mai bine. 

Există aceste tipuri de hote 

Practic, există două tipuri diferite de hote extractoare. Prima este hota de recirculare, sau hota colocvială de recirculare. După cum sugerează și numele, aerul este alimentat înapoi în cameră în astfel de modele. Cu ajutorul unui filtru de grăsime și a unui filtru de cărbune activ, aerul este eliberat de mirosuri și grăsimi. În acest fel, aerul poate curge cu ușurință înapoi în cameră fără a polua climatul camerei. Celălalt tip de hote extractoare sunt hotele de evacuare. Spre deosebire de hotele de recirculare, aerul din hotele de evacuare a aerului nu este lăsat înapoi în cameră, ci este transportat în exterior printr-o deschidere din perete. Hota de evacuare are, de asemenea, un filtru de grăsime care filtrează grăsimea din aer. Deoarece cele două hote funcționează în moduri complet diferite, există avantaje și dezavantaje pentru ambele tipuri. În consecință, ambele tipuri au dreptul lor absolut de a exista și sunt mai potrivite în anumite aplicații și mai proaste în unele. 

Avantajele și dezavantajele unei hote cu recirculare

Cel mai mare avantaj al hotelor de recirculare este instalarea si punerea in functiune simpla. Deoarece nu trebuie să fie direcționate orificii de ventilație spre exterior, acestea ocupă puțin spațiu în casă și pot fi instalate de obicei ulterior. Deoarece aerul nu este îndepărtat din cameră, ci doar curățat și apoi curge înapoi, căldura rămâne și în aer. Prin urmare, nu există pierderi de energie cu o hotă cu recirculare. Totuși, o hotă cu recirculare are și unele dezavantaje. Pe de o parte, filtrul de cărbune activ, care este instalat în hota, trebuie înlocuit în mod regulat. Acest lucru consumă timp și costă bani. Pe de altă parte, umiditatea generată în timpul gătitului nu poate fi disipată și, prin urmare, rămâne în cameră. În cel mai rău caz, acest lucru poate duce la creșterea mucegaiului. Totuși, unele dintre hotele de recirculare au și așa-numitele filtre CarbonZeo, care atrag și umezeala din aer și rezolvă astfel această problemă. Un alt dezavantaj este nivelul de zgomot, care este semnificativ mai mare la hotele cu recirculare și poate interfera cu gătitul.

Avantajele și dezavantajele unei hote de evacuare

Hotele de evacuare sunt prima alegere pentru multe persoane pentru propria lor bucătărie de vis, și nu fără un motiv întemeiat. Prin extragerea întregului aer, hotele extractoare sunt eficiente în îndepărtarea grăsimilor și a mirosurilor din aerul din bucătărie. In plus, hotele de evacuare indeparteaza si umezeala din bucatarie si astfel din casa. Acest lucru poate preveni formarea mucegaiului. Calitatea generală a aerului și climatul camerei sunt, de asemenea, îmbunătățite de o hotă de evacuare. Deoarece motoarele pentru extragerea aerului pot fi amplasate la exterior, multe hote de evacuare sunt mult mai silentioase decat hotele de recirculare. Acest lucru face gătitul și mai relaxant. De asemenea, nu este nevoie să schimbați regulat filtrul de cărbune activ, deoarece hotele de evacuare nu au. Oricât de mari sunt beneficiile unei hote de evacuare, acestea au și câteva dezavantaje. O cerință pentru o astfel de hotă este o gaură mare de cel puțin 150 mm în perete.  În general, efortul de instalare este semnificativ mai mare decât în ​​cazul unei hote cu recirculare. Pierderea de energie este, de asemenea, un dezavantaj al unei hote de evacuare. În special iarna, aerul cald din încăpere este transportat afară, iar aerul rece intră printr-o fereastră deschisă sau printr-un element de alimentare cu aer. Acest aer trebuie încălzit din nou pentru ca temperatura camerei să nu scadă și să îngheți în bucătărie. Acest lucru duce la costuri mai mari de încălzire.

Modele de Hote

Hote de perete

Hotele de perete sunt considerate varianta clasica a hotelor extractoare si prin urmare au si cea mai mare selectie de pe piata. Hota extractiva este montata pe perete direct deasupra plitei. Din punct de vedere vizual, ele sunt foarte dominante și vizibile. Așa-numitele hote de perete înclinate sunt ușor înclinate la înălțimea capului, astfel încât persoanele înalte să poată găti confortabil. Această teșire conferă și hotei un anumit caracter.

Ventilator

Ventilatoarele de tavan sunt montate la nivel în tavan și, prin urmare, sunt extrem de discrete și elegante. Bucătăria capătă un aspect foarte liber și spațios. Cu toate acestea, eficiența unei astfel de hote este semnificativ mai mică decât în ​​cazul altor modele, deoarece vaporii sunt extrași departe de plită. Asamblarea unor astfel de modele este, de asemenea, foarte complexă și costisitoare.

Hote insulă și hote de tavan

Hotele pentru insulă sau tavan sunt utilizate în special atunci când plita nu se află pe un perete, ci în mijlocul unei încăperi. Hota extractoare atârnă de tavan aici și este plasată direct deasupra plitei. Prin urmare, hotele extractoare sunt foarte eficiente deoarece fumurile sunt extrase direct deasupra plitei. Cu conducte transparente și elegante de evacuare a aerului, o astfel de hotă poate pune și un accent vizual în bucătărie. Totuși, acest aspect are și un preț, iar hotele extractoare care atârnă de tavan sunt întotdeauna foarte greu de montat.

Hote de masă

Hotele de masă sunt, de asemenea, perfecte pentru insulele de gătit. Acestea sunt chiar lângă plita de pe masă și pot prinde vaporii de acolo direct pe plită. Prin urmare, aceste dispozitive de extracție sunt și cele mai eficiente. În plus, hotele de masă sunt foarte practice deoarece, atunci când nu sunt necesare, pot fi pur și simplu retractate și dispărea în substructură. Acest lucru oferă bucătăriei un aspect foarte liber și ordonat și oferă mai mult spațiu pentru gătit.

Curent descendent 

Sistemele downdrift sau downair se mai numesc și ventilatoare downdraft și sunt integrate direct în plită. Acest lucru le face ideale pentru plite deschise și bucătării cu spațiu redus pe tavan sau pe perete. Instalându-l în plită, care poate fi montată ulterioară, dar necesită foarte mult timp, ventilatorul cu curent descendent este aproape invizibil. Similar cu hotele de masă, extractorul cu aspirație descendentă aspiră vaporii direct pe plită și, prin urmare, este foarte eficient. Un alt avantaj al ventilatorului cu curent descendent este volumul relativ scăzut în timpul funcționării.

Debitul potrivit pentru Bucataria ta

Pentru a determina valoarea exactă, trebuie mai întâi să calculați volumul bucătăriei dvs. Pentru a face acest lucru, înmulțiți lungimea, lățimea și înălțimea camerei. În acest calcul, câțiva centimetri nu contează. Cu toate acestea, ar trebui să îl calculați cât mai precis posibil. Presupunând că bucătăria dumneavoastră are un volum de 40 m³. Pentru ca hota să modifice volumul bucătăriei de zece ori pe oră, aveți nevoie de o hotă cu o capacitate de 400 m³ pe oră. Dar ce este dacă bucătăria este într-un spațiu deschis și nu este separată clar? În acest caz, nu are rost să rămânem strict la formulă, deoarece nu există alt sistem care ar putea funcționa la fel de bine în încăperi mai mari. Teoretic, schimbul de aer în astfel de bucătării ar trebui să fie de 20 de ori volumul camerei. Cu toate acestea, deoarece capacitatea maximă de extracție a unei hote în UE a fost limitată la 650 m³ pe oră din ianuarie 2016, aceste valori nu pot fi de obicei atinse. Prin urmare, ar trebui să utilizați cea mai puternică hotă de extracție.

Concluzie

Există diferențe semnificative în modul în care funcționează. Prin urmare, este foarte important ca înainte de a cumpara o hota , să acordați atenție condițiilor structurale, debitului necesar, consumului de energie și volumului. Eticheta UE și formula de calcul a volumului camerei din bucătărie vă vor ajuta și vă vor face alegerea corectă puțin mai ușoară. O hota extractiva corect selectata si dimensionata face gatirea si mai placuta si asigura un climat interior mai bun si mai putine mirosuri. De aceea ar trebui să vă acordați suficient timp atunci când alegeți o hotă potrivită și, în mod ideal, să solicitați sfatul profesioniștilor, astfel încât să se potrivească cu adevărat perfect. 

Join the conversation

Cere o ofertă